marți, 22 septembrie 2009
Paradox românesc: învăţământul de stat mai scump decât cel privat...
Înainte de toate intraţi pe acest link: http://www.ubbcluj.ro/ro/pr-acad/doctorat-taxe.html. Este vorba aici de taxele aplicate de către Universitatea Babes-Bolyai din Cluj pentru cine vrea să facă un master sau un doctorat acolo. Menţionez faptul că această universitate este de stat, nu privată. La zi, taxa anuală la doctorat variază între 55 milioane şi 77 milioane (lei vechi). La fără frecvenţă situaţia e ceva mai "accesibilă": între 49 milioane şi 69 milioane. Pentru cei care deja au uitat în ce ţară se află, le reamintesc că este vorba de România, ţară în care - se zice în Constituţie - "învăţământul de stat este gratuit." La aceeaşi universitate, taxa de susţinere a tezei de doctorat este de... 50 milioane lei ! Acestea sunt taxe stabilite începând cu anul universitar 2009-2010. Ca să vedeţi cât de mult au crestut aceste taxe la stat, trebuie să vă spun că până acum taxele la doctorat fără-frecvenţă erau de 22 milioane pe an. Cam mare saltul, nu-i aşa ? La Babes-Bolyai, rector este domnul Marga, ex-ministru de învăţământ. În ritmul în care Marga măreşte taxele de şcolarizare, ai impresia că individul vrea să aducă aceste taxe la nivelul astronomic al salariului său lunar de biet profesor. Salariu care, cu siguranţă, depăşeşete suma de 100 milioane pe lună. Paradoxul penibil este că musiu Marga face parte din acei oameni care o duc bine mereu şi care se vaită de faţadă când vine vorba despre soarta vitregită a profesorilor din România. Mulţi profesori sau învăţători o duc rău, au salarii de mizerie, aşa este... Pe mine mă scârbesc indivizii falşi, care o duc ca belferii pe spatele celor mulţi şi care, din păcate, decid regulile în învăţământul de stat din România. Bine ar fi dacă doamna Andronescu (încă ministru) s-ar implica mai mult în a controla şi universităţile de stat, nu doar pe cele private. Lucrurile nu sunt aşa de frumoase cum spun unii pe acolo.
vineri, 18 septembrie 2009
"Knowing" - un film care merită văzut !
Puteţi să ziceţi că fac reclamă, nu mă interesează, eu tot o să vă povestesc despre acest film pe care l-am văzut acum trei zile: "Knowing" - în regia lui Alex Proyas (a mai regizat "I, Robot" cu Will Smith). Un film deosebit prin felul în care evenimentele se petrec. Nu am să vă povestesc filmul, vreau doar să vă spun că multora li se va părea a fi un film de groază, lucru total greşit. Nicolas Cage face un rol reuşit. Am mai văzut ecranizări hollywood-iene care tratează tema sfârşitului lumii, dar acest film o face într-un mod total diferit. Merită să-l vedeţi !
luni, 7 septembrie 2009
Ura naşte monştri...
Citeam zilele acestea despre Marea Adunare a Aleşilor Locali din Secuime organizată de UDMR, la Miercurea Ciuc, unde etnicii maghiari au votat o proclamaţie pentru Ţinutul Secuiesc şi un memorandum pentru statutul special de administraţie publică şi dezvoltare a Ţinutului Secuiesc. Deasemenea am ascultat cu multă mâhnire dicursurile apocaliptice ale liderilor UDMR vizavi de soarta şi viaţa grea pe care o duc ungurii în România. Că le sunt îngrădite drepturile, că nu au dreptul la păstrarea identităţii lor etnice şi culturale, că sunt epuraţi încetul cu încetul, etc. Orice străin care citeşte aceste declaraţii îşi va forma o idee sumbră asupra României şi va vedea o ţară în care epurarea etnică a maghiarilor este la ordinea zilei. Manipulare prin mass-media a devenit o adevărată armă de propagandă. Chiar aşa de greu le este etnicilor unguri în România ? Nu au şcoli în limba maternă ? Nu sunt liberi să vorbească în limba lor maternă ? Îmi amintesc de periaoda când am făcut armata, acum acum vreo 13 ani în urmă. Aveam colegi de leat şi băieţi din Covasna, Miercurea Ciuc, Tg.Mureş - etnici unguri. Personal, niciodată nu i-am privit ca fiind în primul rând unguri. Erau colegi de armată ca toţi ceilalţi. Ironia sorţii a fost că cei mai buni prieteni din armată pentru mine au fost... unguri. Niciodată în discuţiile noastre nu mi s-au plâns de faptul că ei, ungurii, ar fi asupriţi în România. Am abordat cu unul dintre ei evenimentele care au avut loc în 1990 la Tg.Mureş. Era din Reghin , Tg.Mureş şi luase parte indirect la aceste momente nefericite. Mi-a spus că oamenii din oraş, unguri sau români, erau total împotriva acestor acţiuni. Ei vroiau să-şi ducă viaţa mai departe, aşa cum o făcuseră de atâţia ani încoace. Cei care au inflamat spiritele, au fost politicenii maghiari. Au luat pe cei mai scandalagii şi mai borfaşi, le-au dat bani şi i-au pus să o facă pe agitatorii. Şi au reuşit. Vă amintiţi cu toţii de acele imagini filmate de un cameraman irlandez în care un om căzut la pământ, îmbrăcat în pulover verde, este bătut cu bestialitate de mai multe persoane. Toată lumea a văzut aceste imagini însoţite de mesajul: ROMÂNII BAT UN UNGUR CĂZUT LA PĂMÂNT ! Se dorea să fie fie prezentată ura cetăţenilor români faţă de tot ce are legătură cu ungarii inclusiv culoarea verde prezentă pe steagul Ungariei. Imaginile filmate au fost redate şi comentate până în momentul în care a fost dezvăluită identitatea celui bătut cu bestialitate chiar şi atunci când era căzut la pământ şi nu mai mişca: un român din Ibăneşti. Despre inexactitatea datelor legate de Mihăilă Cofariu care au ţinut prima pagină a ziarelor interne şi internaţionale nu s-a dat nici o dezminţire. Un popor întreg, poporul român, a fost arătat cu degetul ca fiind rasist şi, când s-a dovedit că era o minciună, nimeni nu şi-a cerut scuze. Acest lucru mă face să cred că evenimentele din 1990 de la Tg.Mureş au făcut parte dintr-un plan care a eşuat.
Astăzi, la aproape 20 de ani de la aceste momente nedorite de oamenii de rând, aceeaşi "politiceni" maghiari agită spiritele ridicând sus steagul extremismului. De unde atâta ură la aceşti indivizi ? Respect poprul român şi pe cel maghiar. Detest demagogia şi aberaţiile naţionaliste a unor aşa-zis politicieni a căror singură politică este cea a urii...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)