luni, 22 martie 2010
Cel mai modern observator astronomic pentru public din România se deschide la Galaţi
Joi, 25 martie 2010, cu începere de la ora 13.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, va avea loc deschiderea oficială pentru public a Observatorului Astronomic şi Planetariului din cadrul aceleiaşi instituţii. Din 25 martie, publicul vizitator din Galaţi, dar şi din restul României sau din Republica Moldova, va avea acces la cel mai modern Observator Astronomic pentru public din ţara noastră, singurul prevăzut cu acoperiş tractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey – Chretien cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, pus pe o montură ecuatorială de tip german ASA Direct Drive DDM 85. Acest telescop este unic în România şi, mai mult, el se află într-un observator astronomic deschis publicului vizitator. Telescopul este prevăzut cu o cameră Mintron pentru video – astronomie, folosită la transmiterea de imagini cu conţinut astronomic pe internet sau pe plasma din sala de programe educative şi activităţi interactive a observatorului astronomic. De asemenea, prin intermediul unei camere CCD, ataşată la acelaşi telescop, se realizează observaţii ştiinţifice cu valoare educativă, în domeniul astrometriei şi fotometriei. Principalele observaţii astronomice constau în monitorizarea asteroizilor, în special a celor care se apropie periculos de Pământ. Din camera de control a telescopului, cu ajutorul unui calculator se comandă montura telescopului, camera Mintron pentru video–astronomie şi camera CCD pentru observaţii ştiinţifice şi astrofotografie. Planetariul are un sistem de proiecţie digital In Space System 2C HD şi un ecran de proiecţie cu diametrul de 7 m, publicul putând viziona aici filmul “Două bucăţi mici de sticlă” – o incursiune antrenantă şi educativă în lumea instrumentelor folosite în astronomie. Pe terasa de observaţii astronomice, cea mai mare din România, cu o suprafaţă de 250 mp, se vor organiza observaţii astronomice cu publicul, fiind folosite diferite instrumente: 2 telescoape Meade Dobson cu diametrul oglinzii principale de 300 şi 400 mm, 2 telescoape SkyWatcher Dobson cu diametrul oglinzii de 200 şi 250 mm - pentru observaţiile nocturne sau luneta Coronado SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm – unică în România - pentru observaţii solare în H–alfa, pe timpul zilei.
joi, 11 martie 2010
PUBLIC ENEMY concertează în România !
Iubitorii de gangsta-rap sunt năuciţi, depeşiştii se zgârâie pe rotulă iar rocherii s-au apucat de jucat bambilici cu moşii din Ţiglina I ! PUBLIC ENEMY este în România ! Partea nasoală este că solistul principal al trupei este Cioc-Boc nu Chuck-D ! Sursele mele mi-au spus că trupa lui Cioc-Boc va "concerta" în România până când românii se vor sătura de ei pentru că, se pare, oamenii lui Cioc-Boc au găsit aici multe beneficii: bani mulţi, vile, maşini la scară, femei, putere, influenţă şi - mai ales - un popor foarte tolerant cu hoţii şi borfaşii. Aşa că, vă place sau nu vă place de Boc, ne vom delecta cu el şi Compania "în concert" cel puţin până în 2012 ! YO !
joi, 4 martie 2010
Să murim bine !
Lucrurile se mişcă din ce în ce mai bine în România. Am ajuns să egalăm unele domenii din Europa de Vest sau chiar din USA şi Japonia. Nu mă refer aici la TV-uri sau iPOD-uri, ori cine ştie ce alte autostrăzi ultra-moderne... Ei bine, noi - unii români au ajuns să aibe salarii de câteva zeci de mii de euro lucrând la sistemul bugetar sub oblăduirea atentă a premierului-Minune, Boc ! 10.000 euro, 12.500 euro, 20.000 euro, 8.000 euro, etc. Cam astea ar fi sumele vehiculate lunar pentru indivizi cu funcţii mari în stat. În timp ce la unii bugetarii s-a tăiat 25 la sută dint-un venit de câteva sute de lei lunar, la alţii se acordă salarii fabuloase şi inimaginabile, pe care le-ai câştiga în vreo 1000 de ani... Partea proastă este că cei cu salarii mici sunt băgaţi de opinia publică în aceeaşi oală cu cei cu muuulţi bani... Cu Boc să fii, noroc să ai !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)