miercuri, 10 august 2016

Stuart Ramsay, un ziarist închipuit


Reportajul difuzat zilele trecute de postul britanic Sky News, referitor la o aşa-zisă reţea de traficanţi de arme care operează pe teritoriul României, undeva în nord-vest, a provocat vâlvă în Europa.  Realizat de “marele corespondent de război” Stuart Ramsay, materialul prezenta cum jurnaliştii britanici au intrat în legătură cu traficanţi şi au “încercat” să cumpere “arme militare de asalt”. “Traficanţii” earu mascaţi, vorbeau româneşte şi prezentau diferite arme jurnaliştilor. Ideea central a reportajului a fost că, în România, se face traffic de arme de război aduse din Ucraina, arme care ajung în mâinile teroriştilor care omoară oamenii în vestul Europei. Adică, autorităţile române erau arătate cu degetul, cu nu controlează froniera Uniunii Europene, că oricine face ce vrea în ţara noastră, etc. Naşpa, ce mai !

Personal, încă de la început reportajul celor de la Sky News ridica multe semen de întrebare. În primul rând flexibilitatea “traficanţilor”, de a se lăsa filmaţi, de a spune lucruri care dădeau senzaţionalul anchetei jurnalistice şi, nu în ultimul rând, faptul că nimic nu indica clar că filmarea chiar avea loc în România. M-am bucurat să văd reacţia rapidă a autorităţilor care déjà a identificat pe unul din “traficanţi” şi pe intermediary. Este vorba de doi români cu nume de unguri: Pantics Levente şi Aurelian Szanto. Întâmplare ? Să spunem că da. Tot întâmplare a fost şi la evenimentele tragic din martie 1990 de la Târgu Mureş, când un reporter britanic se afla întâmplător acolo, a filmat violenţele şi a transmis în lume că “etnicul maghiar” Mihăilă Cofariu era bătut cu sete de mai mulţi români.

Dar, să lăsăm trecutul. Practic, şeful DIICOT din România, Daniel Horodniceanu, a declarat următoarele: ”Au fost indentificate persoanele mascate și alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate și ridixcate armele, s-a descoperit și autoturismul. Se face o conducere în teren și vor fi aduși în cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.). Vom reveni cu amănunte după ascultarea lor. Se confirmă ce am preconizat de la început, a fost o înscenare a jurnaliștilor britanici”. Reportajul Sky News "a fost aranjat", jurnaliştii indicându-le presupuşilor traficanţi de arme inclusiv ce să spună la filmare. Românii care au apărut în reportajul televiziunii britanice ar fi primit 2.000 de euro de la reprezentanţii Sky News pentru a intra în pielea unor traficanţi, după cum relatează postul Digi 24. Deja intermediarul Dintre jurnalişti şi “traficanţi” a declarat pentru B1TV că “materialul este unul fictiv, că atât el, cât și celălalt bărbat prezent în material, au fost plătiți pentru a realiza reportajul respectiv, dar și că armele prezentate spre vânzare sunt unele de vânătoare, nu militare”. A venit şi o reacţie oficială a celor de la Sky News într-un răspuns trimis celor de la Digi24, în care se susţine în continuare veridicitatea reportajului despre traficul de arme din România şi se spune că jurnalistul Stuart Ramsay "a realizat un reportaj solid".

E clar că postul de televiziune Sky News a fost prins cu minciuna mare şi acum, ca să nu se facă de cacao, ei suţin minciuna în continuare. Păi, cum ? Ei, jurnalişti britanici - corecţi, deontologi şi cu coloană vertebrală -  să facă ei măgării de astea ? Nuuuuu ! Ei nu fac chestii de astea, ei sunt oameni serioşi… Serioşi, pe dracu ! Se vede clar că nu sunt altceva decât nişte amatori, nişte avizi de senzaţional fabricat şi nişte simpli executanţi (asta în cazul în care au fost puşi de cineva să fabrice acest reportaj împotriva României). Care sunt interesele care stau în spatele acestei încercări jegoase, încă nu ştim. Rămâne însă gestul lipsit de profesionalism al unor jurnalişti care dădeau lecţii de professionalism. Stuart Ramsay a fost corespondent pentru Sky News în zone de conflict din toată lume şi acum face ştirea asta fabricată. Cu siguranţă nu e prima oară când aranjează o ştire. Cu ştirea asta a devenit doar un ziarist închipuit.

Cunoscutul jurnalist roman, Adelin Petrişor, a publicat pe pagina de Facebook o reacţie la acest caz: “DIICOT i-a gasit pe mascatii care apar in reportajul Sky News. "Traficantii de arme" au fost ridicati si vor fi adusi la Bucuresti. Au fost mai multe perchezitii in Targu Mures si Bistrita si au fost gasite si armele care...sunt detinute legal. Toti cei din reportajul lui Ramsay sunt vanatori. Periculosi, clar!😂 Stuart Ramsay, this is journalism? Shame on you, Chief News Correspondent! P.S. Romanul care a aranjat facatura a povestit tot. Stuart Ramsay a platit si stia ca aia nu erau traficanti, ci vanatori si actori prosti...E clar ca nu noi am inventat rahatul pus la ventilator. Well done, Sky News!”.

Altfel spus, să nu ne mai arate cu degetul pe noi, românii, jurnaliştii din Anglia. Se pare că ei fură la nivel mai mare şi o fac fără ruşine. Old hustlers …

Niciun comentariu:

Bine aţi venit pe blog-ul meu !

Fotografia mea
Galati, Romania
Salutare , prieteni !
Powered By Blogger